16 شهریور 1395
چاپ فهرست نسخ خطی فارسی در روسیه
انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: جلد یازدهم فهرست نسخ خطی فارسی در روسیه منتشر شد.
به گزارش گروه فرهنگی ایرنا از سازمان اسناد و کتابخانه ملی، یوسف امیری اظهار کرد: بر اساس آمارها و نظر کارشناسان، در انستیتو دستنویس های شرقی فرهنگستان علوم روسیه، بیش از یکصد هزار نسخه خطی اسلامی در روسیه وجود دارد که 90 درصد آنها به زبان های عربی، فارسی و ترکی هستند.
وی افزود: بر پایه گزارشی رسمی که در کتاب «مخطوطات الاسلامیه فی العالم» منتشر شده، در روسیه 60 هزار نسخه خطی اسلامی وجود دارد که از این تعداد 19 هزار نسخه به زبان عربی، 12 هزار و ششصد نسخه به زبان فارسی، 9 هزار و 500 نسخه به زبان ترکی و باقی نسخ به زبان های دیگر هستند.
امیری ادامه داد: از این مجموعه حدود 30 هزار نسخه شناسایی شده و دارای شناسه های توصیفی هستند.
مدیر انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی، با بیان اینکه تمرکز نسخه های خطی در روسیه در شهرهایی نظیر سن پترزبورگ، مسکو، تاتارستان، داغستان و چچنستان است، اضافه کرد: از قرن 19 میلادی تاکنون حدود یکصد جلد فهرست برای این نسخه های خطی، در قالب کتاب، مقاله و پایان نامه، به زبان های مختلف به چاپ رسیده است.
امیری به سابقه تاسیس انستیتو دستنویس های شرقی فرهنگستان علوم روسیه اشاره کرد و گفت: این موسسه در سال 1724به دستور پطرکبیر تاسیس شد که اکنون دارای یک کتابخانه تخصصی با 800 هزار جلد کتاب و هزاران سند تاریخی در حوزه شرق شناسی است هرچند در این موسسه بیش از 130 هزار نسخه خطی شرقی، به 65 زبان موجود است.
وی توضیح داد: تا به حال 10 جلد از این فهرست، توسط کتابخانه آیت الله مرعشی نجفی چاپ شده و با توجه به سیاست ها و برنامه های ریاست سازمان در زمینه توسعه حضور، نفوذ و تاثیر سازمان در عرصه های ملی و بین المللی، انتشار جلد یازدهم این فهرست ها را انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی، بر عهده گرفته است.
مدیر انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی، درباره ویژگی های جلد یازدهم این فهرست بیان کرد: این مجلد 516 نسخه از نسخه های انستیتو دستنویس های شرقی فرهنگستان علوم روسیه را معرفی می کند که دارای نمایه های کاربردی قابل توجه و مفیدی مانند نمایه صحافان، نمایه ظهریه ها، نمایه کاغذها، نمایه آغازه های نسخ، نمایه گزارش متن آثار، نمایه مالکان آثار و نمایه مهرها و نشانه های نسخ خطی است.
به گفته وی، این مجلد از نظر موضوعی در حوزه های ایرانشناسی و اسلام شناسی و منابع خطی و نادر در حیطه وظایف و فعالیت های سازمان اسناد و کتابخانه ملی قرار می گیرد.
امیری گفت: تهیه و تالیف محتوای این اثر توسط حسین متقی با حمایت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و همکاری انستیتو دستنویس های شرقی فرهنگستان علوم روسیه - سن پترزبورگ انجام شده است.