معرفی کتاب «کودتای نوژه»
از روزهای نخستین پیروزی انقلاب اسلامی و شکلگیری جمهوری اسلامی، ابرقدرتها و به ویژه امریکا در پی نفوذ و تضعیف این نظام نوپا برای تأمین منافع نامشروع خویش برآمدند. سرویسهای جاسوسی بیگانه با ابزارهایی نظیر تأسیس حزب و گروه، یا حمایت از احزاب و سازمانهای موجود و یا با نفوذ در دولت موقت و جاسوسی از طریق سفارتخانهها، دامن زدن به تنشهای مذهبی و قومی، تجزیه طلبی و براندازی مسلحانه، ترور رهبران، شورش و آشوب، تلاش گستردهای نمودند تا طعم شیرین پیروزی را در کام ملت تلخ نمایند. اما سیر وقایع نشان داد که تدبیر رهبری انقلاب و پشتوانه مردمی اجازه دستاندازی ابرقدرتها و گروههای وابسته را به منافع و ثروتهای کشور نمیدهد.
از اینرو طرحها و توطئهها در شیوههای متفاوت برای سرنگونی حکومت نوپا در انداخته شد، طرحهایی که اگر نبود امدادهای الهی، تدبیر امام خمینی (ره) و حمایت بیدریغ مردم، هر یک به تنهایی برای از بین بردن کامل نظام کافی بود. کودتا یکی از راههای نیازموده پیش روی برای براندازی بود. معمولاً سالهای آغازین شکلگیری کامل نهادهای جدید، بهترین هنگام برای اقدام به کودتا محسوب میشود.
در آذر 1359، انجام کودتایی به دستور امریکا در برنامه شاهپور بختیار (از رهبران جبهه ملی و آخرین نخستوزیر رژیم شاهنشاهی) و عوامل داخلی و بیرونیاش قرار گرفت. آغاز کودتا از پایگاه هوایی شهید نوژه همدان برنامهریزی شده بود و به همین دلیل پس از کشف و سرکوب به «کودتای نوژه» شهرت یافت.
شهید سرافراز محمد نوژه از خلبانان نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلا می ایران بود که در پی فرمان امام (ره) برای کمک به دکتر مصطفی چمران در سرکوب تجزیه طلبان مسلح و در حالی که روزه بود در 20/5/1358 به پرواز درآمد که هواپیمایش در آسمان کردستان ایران ـ منطقه عمومی پاوه ـ توسط نیروهای ضد انقلاب سقوط کرد و به شهادت رسید. در پی این واقعه و به پاس اولین شهید نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، پایگاه سوم شکاری همدان به پایگاه «شهید نوژه» تغییر نام یافت.
کودتا با شرحی که در کتاب آمده کشف و خنثی شد و درباره ماهیت مجریان و علل و عوامل کشف کودتا مطالب ناگفتة بسیاری وجود دارد که در آیندهای نزدیک و براساس اسناد و مدارک منتشر نشده در کتاب جداگانهای به چاپ خواهد رسید.
کتاب حاضر در پاسخ به نیاز مخاطبان در فرصت محدود و با دسترسی اندک به منابع تهیه و تدوین گشت که تاکنون تنها منبع تحقیقی و تحلیلی موجود به زبان فارسی دربارة این کودتا محسوب میشود.
چاپ اول آن در دهه فجر سال 1367 و چاپ دوم و سوم در بهار و دهه فجر سال 1368 عرضه شد و به سرعت نایاب گشت. مؤسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی در اجابت تقاضای علاقمندان به تاریخ انقلاب اسلامی بر آن شد که آنرا تجدید نماید.
کتابی که پیش روی شماست، چاپ چهارم «انقلاب اسلامی و توطئه در دهه نخستین ـ کودتای نوژه ـ است. کودتای نوژه نام تاریخی و مشهوری است که به این واقعه داده شده و تاکنون به این نام شناخته میشود. ناگزیر با عرض پوزش به ساحت شهید نوژه همان نام پیشین برگزیده شد.
ادبیات به کار رفته در چاپ اول کتاب، متناسب با اوضاع سیاسی و اجتماعی دهه اول انقلاب اسلامی است. با توجه به ارزش تاریخی کتاب، از ویرایش ادبی مجدد و اصلاح القاب و عبارات و حتی سمتهای افراد آن پرهیز شد و متن عیناً حروفچینی شده و تنها به اصلاح اغلاط تایپی اکتفا گردیده است. امتیاز این چاپ انضمام بخشی از خاطرات حجتالاسلام محمد محمدیریشهری است که از کتاب «خاطرهها» منتشره از سوی مرکز اسناد انقلاب اسلامی عیناً اخذ و در انتهای کتاب افزوده شده است.
در پایان از همه افراد، سازمانها و مراکزی که در این موضوع اطلاعات و یا اسنادی در اختیار دارند و یا کسانی که خاطراتی از چگونگی کشف کودتا دارند، دعوت میشود برای تکمیل کتاب در دست انتشار، این مؤسسه را یاری دهند.