13 مرداد 1392

کتابخانه‌‌ای که محل دفن صاحبِ نام خود است


کتابخانه‌‌ای که محل دفن صاحبِ نام خود است

احمد‌رضا خانجانخانی، مدیر کتابخانه شرف‌الدین علی شهرستان یزد گفت: این کتابخانه قدیمی‌ترین کتابخانه عمومی استان یزد از نظر قدمت است که در پنجم اردیبهشت ماه سال 1327 تاسیس شد و بنابر روایات تاریخی، محل دفن «شرف‌الدین علی» نویسنده یزدی و صاحب نام این کتابخانه است.-
خانجانخانی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، با اعلام این مطلب اظهار کرد: شرف‌الدین علی، شاعر، ادیب و دانشمند قرن هشتم هجری و مولف کتاب « سفرنامه تیموری» و « الکتاب فی العلم استطرلاب» است که به نوعی وی را تدوین کننده علم معما می‌دانند و در کتاب «تاریخ یزد» نیز به آن اشاره شده است.

وی با بیان این‌که این دانشمند در زمان سلطنت تیمور گورکانی حیات داشته است، اظهار کرد: وی در خانقاه تفت یزد به عبادت می‌پرداخت و مدتی را نیز در سمرقند و ماوراء النهر گذرانده است.

مدیر کتابخانه عمومی شرف‌‌الدین با بیان این‌که این کتابخانه عمومی در محله امیر چخماق یزد که شامل، مسجد، مناره‌‌ها، بازار تجاری منطقه است، قرار گرفته است، اظهار کرد: این کتابخانه پیش از این بنابر روایت‌ها و نقل‌قول‌های افرادی که پیش از این در این مکان بودند، مزار و مقبره خانوادگی خاندان شرفی بوده است.

خانجانخانی با اشاره به تعمیر ساختمان فرسوده این بنا در سال 1329 گفت: بنابر روایت‌های تاریخی و نقل‌قول‌های مطرح شده، محل دفن شرف الدین علی در آرامگاهی قرار داشته که پیش از این در همین مکان وجود داشته اما با تغییر در بنای فرسوده این ساختمان در سال 1329 این مکان تغییر پیدا کرده است اما هنوز محل دفن دقیق این ادیب مشخص نیست.

وجود کتاب‌های چاپ سنگی در کتابخانه شرف‌الدین علی

وی درباره منابع این کتابخانه اظهار کرد: کتابخانه شرف‌الدین علی دارای 31 هزار عنوان و 40 هزار نسخه کتاب چاپی است که برخی از آن‌ها مربوط به سال‌‌های 1335 و 1340 می‌شود و همچنین صاحب تعدادی کتاب‌ چاپ سنگی است.

کتاب « سفرنامه تبریزی» شرف‌الدین علی در کتابخانه خودش

خانجانخانی با بیان این‌که بسیاری از منابع قدیمی این کتابخانه در دهه‌های‌ گذشته از این مکان خارج شدند، اظهار کرد: یکسری کتاب‌های تاریخی درباره تاریخ ایران، جهان اسلام و دوره‌های ویژه تاریخی دیگر که در کتابخانه‌های دیگر استان موجود نیست،در این کتابخانه پیدا می‌شود.

وی با اشاره به وجود کتابخانه «سفرنامه‌تبریزی» در کتابخانه شرف‌الدین علی اظهار کرد: این کتاب از سوی شرف‌الدین علی یزدی تالیف شده است و اکنون در این کتابخانه نگهداری می‌شود.

مدیر کتابخانه عمومی شرف‌الدین علی درباره معرفی این کتابخانه و ویژگی‌های آن به مخاطبان اظهار کرد: این کتابخانه به دلیل توسعه نیافتن، اکنون نمی‌تواند به ارایه خدمات به نحوه دلخواه بپردازد و هر کتابخانه شاخص بر اساس ویژگی‌های منحصر به فرد خود باید دارای امکانات و مکانی مناسب باشد تا مخاطبان پس از تعریف و معرفی کتابخانه، از دیدن منظره واقعی مکان، دچار دلزدگی نشوند.

وی درباره شرایط استفاده از این کتابخانه گفت: کتابخانه شرف‌الدین علی شهرستان یزد در ردیف کتابخانه‌های درجه چهارم کشور قرار دارد و 200 نفر می‌توانند از سالن مطالعه آن استفاده کنند. این کتابخانه دارای بخش‌های مراکز اطلاع‌رسانی، مخزن، مرجع، خدمات، نمایه و نشریات است.

وی افزود: محدودیتی برای استفاده محققان و مخاطبان برای استفاده از منابع این کتابخانه وجود ندارد و نیازی به ارایه معرفی‌نامه برای استفاده از منابع ویژه هم نیست.

خانجانخانی با بیان این مهم‌‌ترین نیاز این کتابخانه توسعه فضای فیزیکی است، اظهار کرد: توسعه فضای فیزیکی کتابخانه‌ها می‌تواند‌ از طریق بودجه عمرانی اداره‌های فرهنگ و ارشاد اسلامی استان‌ها، استانداری و یا سهم نیم درصد کتابخانه‌ها از محل درآمد شهرداری‌‌ها، تامین شود درحالی که بسیاری از کتابخانه‌ها هزینه‌های جاری خود را نیز نمی‌توانند تامین کنند و بودجه‌ای برای این کار ندارند.


ایبنا