12 بهمن 1400
ارتش، شاه و انقلاب/ بخش پنجم
ماجرای گمشدن برخی تجهیزات ارتش پهلوی
داستان نابسامانی و بی صاحب بودن اموال در وزارت جنگ و ارتش شاهنشاهی، یکی از دیگر موضوعاتی است که سر به مهر باقی مانده و کمتر به آن پرداخته شده است. در این خصوص، سپهبد شاپور آذربرزین، آخرین جانشین نیروی هوائی حکومت پهلوی خاطرهای را به این شرح عنوان مینماید: «در بازرسیهای آمادگی عملیاتی از پایگاه سوم متوجه شدیم بعضی از تجهیزات مهم همچون "سیستم هدایت آتش" تعدادی از بمبها و همچنین "سامانه هدایت گر" موشک ماوریک گم شده است. بعد از مدتی جستجو و کلی هزینه و اتلاف وقت، مورد اول را در انبار مهمات نیروی زمینی در خرم آباد و سامانه موشک ماوریک را در زاغه های مهمات دوکوهه اندیشمک یافتیم. مشخص کرد که مشکل، توسط یک مستشار امریکائی ایجاد شده است.»[1]
گفتنی است که این شرایط یا وضعیت حادث شده، به همین مورد محدود نمیگردد و عمق فاجعه به مراتب بیشتر از آن چیزی است که در مخیله افراد بگنجد.
در فروردین ماه 1354، تعدادی از قطعات یدکی مرتبط با تیربار «ام 73 ام جی» از آمریکا خریداری شده و مقرر میشود تا از مسیر زمینی به ایران انتقال یابد. در مهرماه همان سال، یکی از مستشاران آمریکایی که از او به نام «ژنرال پارتن» نامبرده شده است، گزارش مینماید که این قطعات تاکنون به دست اردنانس نرسیده و احتمالاً در بین راه گم شده است.
یک ماه بعد از این گزارش، مجدداً فرد آمریکایی موصوف گزارش مینماید که فعالیت در پیدا کردن این اقلام که از طریق زمین به ایران منتقل گردیده بود، بی نتیجه مانده لیکن وی توانسته است تا 8 قلم از آنها را در گمرک فرودگاه مهرآباد پیدا نماید.[2] اگر چه در حوزه مرتبط با نیروهای مسلح، گم شدن اقلام و تجهیزات یک مسئله کاملاً غیر قابل قبول و بغرنج است اما، از آن مهمتر و البته تأسف آورتر، ذکر این مطلب است که گزارش اولیه در این خصوص را یک مستشار آمریکایی به وزارت جنگ ارائه نموده است!؟ و این تحت شرایطی بوده که لشکر 81 زرهی به شدت به آن قطعات احتیاج داشته است.
یکی از اصلیترین معضلات تهیه عمده تسلیحات و تجهیزات نظامی از کشورهای خارجی و عدم اتکاء به توانائیهای داخلی، به طور حتم تهیه لوازم یدکی و مصرفی مرتبط با آن تسلیحات میباشد که بدون هیچ تردیدی ایجاد وابستگی نموده و استقلال کشورها را خدشهدار مینماید. کم یا زیاد بودن تسلیحات مهم نیست، چرا که اگر توانائی اداره کردن و جایگزینی اقلام مصرفی را نداشته باشید، وابستگی در تمامی حوزهها و بهخصوص در زمینه سیاسی، به کشورهای فروشنده قطعی و حتمی است. این فاجعهای است که در حکومت پهلوی با شدیدترین وجه ممکن رخ داد. حتی مختصر تجهیزات خریداری شده از کشور شوروی نیز برای نیروهای مسلح، ایجاد مسئله و گرفتاری نموده بود.[3]
[1]. حسین دهباشی، کتاب فرماندهی و نافرمانی؛ مجموعه تاریخ شفاهی و تصویری ایران معاصر- خاطرات سپهبد خلبان شاپور آذربرزین، تهران: سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، 1393، ص 198 و 199.
[2]. ضمیمه شماره 1: گم شدن قطعات یدکی خریداری شده از آمریکا در بین راه انتقال به ایران.