07 مهر 1393
آیین رونمایی از «کتابشناسی دفاع مقدس»
آیین رونمایی از لوح فشرده «کتابشناسی دفاع مقدس» با حضور دکتر سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، نجفعلی میرزایی، مدیرعامل موسسه خانه کتاب، مجید غلامیجلیسه، معاون آموزشی، فرهنگی و پژوهشی موسسه خانه کتاب، سردار گلعلی بابایی، رئیس سازمان هنری و ادبیات دفاعمقدس، و رضا دولتی، مدیر ادبیات و انتشارات سازمان هنری و ادبیات دفاعمقدس در سرای اهل قلم خانه کتاب برگزار شد.
نجفعلی میرزایی، مدیرعامل موسسه خانه کتاب در این مراسم اظهار کرد: متاسفانه در عرصه دفاع مقدس یک ارزیابی دقیق، درست و علمی از آثار دفاع مقدس وجود ندارد. یکی از آسیبهایی که باعث میشود ارزیابیهای ما کامل نباشد، فقدان آمار، ارقام و تحلیلهای درست در حوزه کتاب بهویژه کتاب دفاع مقدس است.
وی ادامه داد: شناخت ارزشهای دفاع مقدس، مبنا و مقدمه شناخت فرهنگی، ارزشیابی و توسعه فرهنگی است و باید بگویم که ما هر فعالیتی که در عرصه دفاع مقدس انجام دهیم، بهنوعی در راستای توسعه و بالندگی فرهنگی کار کردهایم.
مدیرعامل موسسه خانه کتاب با اشاره به برخی فعالیتهای این موسسه در حوزه دفاع مقدس، گفت: ما معتقدیم کمتوجهی به فرهنگ دفاع مقدس یکی از بزرگترین تهدیدهای نرم علیه نظام جمهوری اسلامی ایران است؛ موسسه خانه کتاب فعالیتهای ویژهای در حوزه فرهنگ دفاع مقدس انجام داده که اطلاعات آن بهزودی منتشر خواهد شد.
وی در ادامه درباره کتابشناسیهای ارائه شده از سوی موسسه خانه کتاب گفت: خوشبختانه در موسسه خانه کتاب با توجه و حمایت دکتر صالحی معاون فرهنگی وزیر ارشاد، جریان فعالی در عرصه کتابشناسی صورت گرفته، بطوریکه با تلاش برای ارائه کتابشناسیهای بهروز و برحسب مناسبتها، تاکنون بیش از 200 کتابشناسی کوچک و بزرگ در عرصههای مختلف از سوی خانه کتاب ارائه کردهایم.
میرزایی با بیان اینکه کتابشناسی را مبنای ارزیابی فرهنگی تلقی میکنیم، گفت: در گذشته کتابشناسیهای متعددی در حوزه دفاع مقدس صورت گرفته بود، اما کتابشناسی حاضر که امروز شاهد رونمایی آن خواهیم بود، جامعترین، کاملترین و بهترین کتابشناسی در عرصه دفاع مقدس است.
مدیرعامل موسسه خانه کتاب ادامه داد: خانه کتاب برنامههای بنیادین برای بازسازی بانک اطلاعات خود دارد. بدون تردید کتابشناسیهای این موسسه در آینده نزدیک چهره متحولتری به خود خواهند گرفت.
وی در پایان سخنانش، گفت: «کتابشناسی دفاع مقدس» بیش از 9 هزار عنوان کتاب حوزه دفاع مقدس در بخشهای مختلف ادبیات، مستند، شعر، رمان، خانواده و ... را دربردارد.
مجید غلامیجلیسه، معاون آموزشی، فرهنگی و پژوهشی موسسه خانه کتاب از دیگر سخنرانان این مراسم بود. وی با بیان اینکه کتابشناسی، کلید ورود به هر دانش است، گفت: کتابشناسی یکی از مهمترین مباحثی است که در دوره جدید فعالیتهای موسسه خانه کتاب با حمایت دکتر سیدعباس صالحی و مدیریت دکتر نجفعلی میرزایی مطرح است و نسبت به آن، اهتمام ویژهای وجود دارد.
وی با بیان اینکه کتابشناسی در تمام دنیا از اهمیت زیادی برخوردار است، گفت: محال است یک پروژهای شروع شود اما پیش از آن مطالعات کتابشناسی انجام نشده باشد.
غلامیجلیسه درباره اهمیت و کارکرد کتابشناسیها، گفت: بررسی کتابهای منتشرشده سالهای گذشته ضمن اینکه پلی است برای ترسیم آینده، مقدمهای برای حفظ آثار گذشته نیز است. کتابشناسی مقدمهای برای انجام کارهای عمیقتر است.
معاون آموزشی، فرهنگی و پژوهشی موسسه خانه کتاب ادامه داد: تمام تلاش موسسه خانه کتاب این است که در همه عرصهها بتواند مقدمهسازی کند تا متخصصان و محققان بتوانند با استفاده از آنها در راستای پیشبُرد فعالیتهای خود گام بردارند. خانه کتاب در این زمینه میتواند تنها یک ابزار شروع و تکمیل باشد. در این میان این انتظار را از بخشهای مختلف مانند بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس داریم تا به یاری ما برای تکمیل لوح فشرده «کتابشناسی ماه» بیایند. همچنین از این مجموعه برای کتابخانههای تخصصی حوزه دفاع مقدس بهویژه کتابخانه دیجیتال این عرصه بهرهمند شوند.
وی با اشاره به تاریخچه انتشار کتابشناسیهای دفاع مقدس، گفت: نخستین کتابشناسی دفاع مقدس در سال 1361 با عنوان «کتابشناسی هنر و ادبیات جنگ و دفاع مقدس» منتشر شد؛ این کتابشناسی حدود 194 عنوان کتاب حوزه دفاع مقدس را دربرداشت. بعدها در دورههای مختلف، حدود 15 عنوان کتابشناسی تخصصی در حوزه دفاع مقدس منتشر شد.
غلامیجلیسه ادامه داد: کتابشناسی دفاع مقدس که آثار منتشر شده سالهای 1359 تا 1381 را دربرداشت، توسط فیروزه برومند از سوی انتشارات قدیانی منتشر شد؛ این کتابشناسی حدود پنج هزار عنوان کتاب دفاع مقدس را دربرداشت.
معاون آموزشی، فرهنگی و پژوهشی موسسه خانه کتاب افزود: «کتابشناسی دفاع مقدس» که به همت موسسه خانه کتاب تدوین شده است، اطلاعات جنگ از سال 1357 تا شهریورماه 1393 را دربردارد. این کتابشناسی حدود هشت هزار و 494 عنوان کتاب دفاع مقدس را دربردارد.
وی با اشاره به امکانات و خدماتی که این کتابشناسی ارائه میکند، گفت: در این کتابشناسی، اطلاعات کتابها همراه با تصویر کتابها و چکیده آنها ارائه شده است. این کتابشناسی، امکان جستوجوی اطلاعات براساس عنوان کتاب، نام پدیدآورنده، نام ناشر و موضوع کتاب را در اختیار کاربران قرار میدهد. همچنین این نرمافزار از قابلیت چینش آثار براساس تاریخ چاپ و نشر کتابها برخوردار است. مرتب کردن الفبایی عنوان کتابها، ناشر و پدیدآورنده نیز از دیگر امکانات این نرمافزار است.
غلامیجلیسه اظهار کرد: این نرم افزار یک نسخه ابتدایی است و در آینده نزدیک بهروزتر و دقیقتر و با قابلیتهای بیشتر منتشر خواهد شد.
معاون آموزشی، فرهنگی و پژوهشی موسسه خانه کتاب در پایان سخنانش، گفت: موسسه خانه کتاب وبسرویسی برای کتابشناسیهای خانه کتاب آماده کرده است و این آمادگی را دارد که هر مرکز، بنیاد یا پژوهشکدهای که تمایل داشته باشد، این وبسرویس را در اختیار آنها قرار دهد. این وبسرویس نیازی برای بهروز رسانی ندارد چرا که با بهروز شدن سایت خانه کتاب، این وبسرویس نیز بهروز میشود.
بخش دیگر این مراسم به سخنرانی سردار گلعلی بابایی، رئیس سازمان هنری و ادبیات دفاعمقدس اختصاص یافت. وی با بیان اینکه عرصه ادبیات دفاع مقدس بسیار پهناور است بهگونهای که بخشی از فرهنگ کشور ما را تغذیه میکند، گفت: کتابهایی که تاکنون در عرصه دفاع مقدس منتشر شدهاند، هر کدام میتوانند گوشهای از واقعیتهای هشت سال دفاع مقدس را نشان دهند.
وی در ادامه سخنانش، گفت: بخشی از این کتابها توانستهاند تحولی در بازار کتاب و حتی نشر کشور ایجاد کنند و به تیراژهایی برسند که تاکنون سابقه نداشته است. امیدواریم برای نشر بیشتر اینگونه آثار برنامهریزیهای جدیتر صورت بگیرد.
رئیس سازمان هنری و ادبیات دفاعمقدس توضیح داد: انتشار «کتابشناسی دفاع مقدس» به همت موسسه خانه کتاب، کار بسیار ارزشمندی است چرا که خلاء آن همواره در عرصه فرهنگی کشور احساس میشد؛ چرا که تاکنون اطلاع نداشتیم در عرصه دفاع مقدس چه تعداد کتاب با چه موضوعاتی منتشر شدهاند.
سردار بابایی با اشاره به اهمیت این کتابشناسی، گفت: مقام معظم رهبری چه خوب گفتهاند که «اگر ما بتوانیم از طریق این کتابها نقاشی زیبای دفاع مقدس را به مردم نشان دهیم، قطعا میتواند در نسل جوان و پویای ما تاثیرگذار باشد»
وی با بیان اینکه پژوهشگران میتوانند از این کتابشناسی در جهت پیشبُرد اهداف خود بهرهمند شوند، گفت: با توجه به اینکه سازمان هنری و ادبیات دفاعمقدس، تجربه برگزاری 15 دوره انتخاب کتاب سال دفاع مقدس را دارد و اکنون نیز برای برگزاری شانزدهمین دوره اقدامات لازم را انجام داده است، این آمادگی را دارد تا در راستای تکمیل اطلاعات لوح فشرده «کتابشناسی دفاع مقدس» گام بردارد و اطلاعات لازم را در این زمینه در اختیار موسسه خانه کتاب قرار دهد.
در پایان مراسم، سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به همراه نجفعلی میرزایی، مدیرعامل موسسه خانه کتاب از نرمافزار «کتابشناسی ماه» رونمایی کرد.
ایبنا