08 اردیبهشت 1393
روزهای انقلاب
روستای «علیآباد» در اطراف شهر شیراز، در استان فارس و در جنوب غربی ایران قرار دارد. در تابستان سال 1978 ماری هگلاند در حالی وارد این روستای چند هزار نفری و کوچک آن زمان شد که نمیدانست چند ماه بعد چه تغییرات مهمی این شهر و کشور را فرا میگیرد. او اولین محقق آمریکایی بود که طی 18 ماه حضورش در ایران خود شاهد وقوع انقلاب اسلامی بود. کتاب روزهای انقلاب دیدگاهی صمیمانه را در مورد چگونگی وارد شدن، تجربه کردن و تاثیر گذاری افراد عادی در انقلاب سال 1979 و پیامدهای آن ارائه میدهد.
عقل سلیم ایدئولوژی مذهب شیعه را موجب بر افروختن جنبش انقلابی میداند. اما هگلاند از سوی دیگر معتقد است که انقلاب به دلایل واقع بینانهتری همچون نابرابری فزاینده، عدم توسعه، فقدان فرصتهای شغلی و فساد دولت رخ داد. انتظارات رهبران محلی و فرآیندهای سیاسی- انتظاراتی که بر تجربه آنها در مورد فرقههایی مبتنی بر روابط خویشاوندی بنا شده بود – رفتارها و تصمیمگیریهای روستائیان محلی را تعیین میکرد و و اغلب تنها پس از پیوستن به قیام توجیهات مذهبی را برای انقلاب در پیش میگرفتند. این کتاب با انتشار روایتهای درگیری و انقلاب در کنار مصاحبههای پرمفهوم، این مقطع تاریخی خطیر را روشن میکند.
کتاب روزهای انقلاب چند دهه بعد با بازگشت به علیآباد و توصیف روستا و انقلاب پس ازگذشت 30 سال پایان مییابد. ماری هگلاند طی چند بازدید بین سالهای 2003 و 2008 به بررسی اثرات ماندگار انقلاب بر جناحهای سیاسی محلی و زندگی افراد میپردازد. ایران همواره در صدر اخبار قرار دارد، بدین لحاظ هیچگاه این نگاه صمیمانه به تاریخ اخیر این کشور و مردم آن، به هنگامتر و خطیرتر از اکنون برای درک اثر متقابل سیاست داخلی و جهانی بر ایران نبوده است.
تاریخ شفاهی