11 تیر 1392
سالهای بیقرار
کتاب «سالهای بیقرار» دربرگیرنده خاطرات جواد منصوری با کوشش و تدوین محسن کاظمی از سوی انتشارات سوره مهر منتشر شده است.
خاطرات جواد منصوری پیش از این و در سال 76 از سوی کاظمی تالیف و منتشر شده بود که مبنای تالیف و انتشار آن نیز خاطرات منصوری از دوران مبارزه برای پیروزی انقلاب اسلامی بود که در دوران حضور وی در سفارت ایران در پاکستان تالیف شده بود. این کتاب بازخوردهای فراوانی داشت و سئوالات زیادی در پی انتشار آن برای مخاطبان و ایجاد شده بود به ویژه اینکه منصوری در لابهلای حرفهای خود و تنها به صورت اشاره از مبارزان غیرمسلمان نیز یاد کرده بود اما از توضیح درباره آن پرهیز شده بود . همین موضوع منجر به تالیف دوباره کتاب گردید.
کاظمی در این زمینه در مقدمه این کتاب مینویسد: دریافتم که همه انقلاب را «به نام خدا» آغاز نکردند، تعدادی «به نام مردم»، «به نام تودهها»، و «به نام آزادی» پای پیش نهادند. بعضی نیز «به نام خدا» آغاز کردند، اما «به نام خلق قهرمان» در میانه راه ماندند... چنین رهیافتهایی مرا به منزلهایی جدید رهنمون کرد تا در کنار پرداختن به خاطرات مبارزان مسلمان، نام و نشانهای اشاره شده در یادهای آنها را بدون در نظر داشتن رجحان مرام، ملک و عقیده، از هر طیف و گروه، واجویم؛ و معارف، اطلاعات، دادهها و یافتههایم را در حاشیهها، پانوشتها و ضمایم کتابهایم به داوری امروز و فردا و در مقابل سئوالات احتمالی پیش روی بگذارم... لذا ضروری بود در تجدید چاپ این کتاب اطلاعات، دادهها و مدارک متناسب با نیازهای پژوهش تاریخی ارائه، و برخی ابهامات و نواقص تحقیقاتی کتاب رفع گردد. این کتاب با این توضیحات و در نگاه و ویرایش جدید در 10 فصل تدوین و منتشر شده است. فصل نخست با عنوان پنجاه و 5 نفر که به موضوع دستگیری منصوری به دلیل عضویت در حزب ملل اسلامی و چگونگی فعالیت این حزب میپردازد. فصل دوم با عنوان پشت پنجره به موضوع نوجوانی و کودکی منصوری و آشنایی وی با قیام 15 خرداد اشاره دارد. سومین فصل از این کتاب با عنوان تلاشی تازه نیز به طور مشخص به بررسی زندگی مرحوم شالچیلار و آشنایی منصوری با حزبالله پرداخته است.
فعالیتهای سیاسی فرهنگی از جمله آشنایی با آیتالله خامنهای، علی شریعتی و چگونگی سفر به شهرهای مختلف کشور نیز در فصل چهارم با عنوان دویدن بیامان گنجانده شده است.
دستگیری منصوری برای دومین بار و زندانیشدن در زندان قزلقلعه و اوین و به تبع آن گزارش وی از فعالیت گروههای سیاسی در زندانهای دوران پهلوی نیز موضوع پنجمین و ششمین فصل کتاب با نام زخمهای گرم و پشت دیوارهای بلند است. این دو فصل در ادامه با بررسی وضعیت سازمان مجاهدین خلق در زندانهای پهلوی در فصل هفتم تکمیل میشود.
منصوری خاطراتش از دوران تبعید را نیز در فصل هشتم با نام تبعید مرور کرده و در فصل نهم به مرور حوادث سال پایانی حکومت پهلوی اشاره کرده است. وی همچنین در فصل دهم با عنوان «ای آزادی» برخی حوادث و رویدادهای منتهی به روزهای پایانی حکومت ستمشاهی را مورد توجه قرار داده است.این کتاب همچنین در فصل پایانی خود مجموعهای از اسناد و تصاویر مرتبط با بازداشت منصوری را در خود گنجانده است.
خبرگزاری مهر