03 مرداد 1393
راز بزرگ مردی که دستگاههای اطلاعاتی در پی کشف آن هستند
سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان نیمی از جنگ روانی خود علیه رژیم صهیونیستی را تنها با سخنانش در نشستهای رسانهای به فعلیت رساند. واکنش مردمی به سخنان وی به حدی رسیده است که حتی حالات چهرهاش یا آهنگ صدایش مورد بحث و بررسی و تحلیل قرار میگرفت و به عاملی تعیین کننده در آرامش دوستان یا نگرانی دشمنان تبدیل شده بود.
در طرف مقابل، اتباع اسرائیل سخنان سید حسن نصرالله را به خاطر اطمینان از صحت و سقم آن، دنبال می کردند و آن را با سانسوری که مقامات اسرائیلی در طول جنگ بر اخبار اعمال می کردند مقایسه می نمودند. در اهمیت تاثیر سخنان سید حسن نصرالله همین بس که سران صهیونیستی و رسانههای غربی بخش وسیعی از برنامه های خود را در طول جنگ به تحلیل و بررسی شخصیت دبیرکل حزب الله لبنان و نمادی که از وی در جهان عرب و اسلام ساخته شده بود، اختصاص دادند.
بخش های اطلاعاتی صهیونیستی حرکات دست سید حسن نصرالله و ابعاد روانی آن را با دقت مورد بررسی قرار دادند. " آیا پنهان شدن در زیر زمین بر روحیه او تاثیر میگذارد؟ آیا از جان خود می ترسد یا اینکه به ایمان خود بر پیروزی ثابت قدم است؟ برای بعد از جنگ چه برنامه ای دارد؟" این ها سوالهایی است که روزنامه اسرائیلی "یدیعوت آحارونوت" در تحقیقی تحت عنوان "کارشناسانی که بر روی نصرالله تاثیر میگذارند" مطرح کرده است.
یک کادر پانزده نفره از تحلیلگران اطلاعاتی، شرق شناسان و روانشناسان به تحلیل و بررسی شخصیت نصرالله و ویژگیهای جدید این شخصیت پرداختند. این تیم کارشناسی در مسیر پژوهش های خود سلسله اطلاعاتی در زمینه های مختلف از جمله ابعاد روانی و شکل حرکات دست و حالات صورت وی را گرد آوری نمودند. به نوشته روزنامه "یدیعوت آحارونوت"، این پژوهشگران همچنین به مقایسه بین ظاهر شدن سید حسن نصرالله در میان مردم که اندکی پس از به اسارت گرفته شدن دو نظامی اسرائیلی صورت گرفت و سایر سخنرانیهای وی در طول جنگ پرداختند.
نکته دومی که از سخنان نصرالله در طول جنگ استنتاج شد تایید همان سخنی است که وی مدتی پس از جنگ بیان کرد. او در مصاحبه با شبکه لبنانی" نیو تی وی" گفت: اگر فرض می کردیم که به دلیل این دو اسیر جنگی با چنین ابعادی آغاز میشود، دو نظامی اسرائیلی را اسیر نمی کردیم."
تیم تخصصی شناخت شخصیت نصرالله می گوید: هر چقدر هم که جنگ طولانیتر میشد نصرالله تاکید می کرد: این چیزی نبود که برای آن برنامهریزی کرده بودیم". در این زمینه یکی از کارشناسان اسرائیلی می گوید:" از زمان سخنرانی اول، نصرالله از مذاکرات، معامله، تبادل اسرا سخن گفته است. نصرالله خود را برای یک حمله، ربایش، مذاکرات طولانی و فرسایشی و معامله آماده کرده است."
کارشناسان روانشناس اسرائیلی در بررسی و تحقیقات خود موارد دیگری را نیز استنتاج کردهاند که به این قرار است: _نصرالله به شکل فوق العاده ای آدم بسیار فهمیدهای است. _نصرالله هرگز از مرگ نمی هراسد. _ نصرالله بر این باور است که آینده ای نیز در پیش است ولی باید در مقابل چالشی که فرا روی وی قرار گرفته، فوری مقابله کند. _ نصرالله خود را برای زندگی زیرزمینی طویل آماده نکرده است.
شایان ذکر است که یکی از اعضای تیم بررسی و تحلیل شخصیت سید حسن نصرالله اشاره کرد که فرق بین چگونگی تحلیل در آژانس اطلاعاتی آمریکا و روش تحلیل اطلاعاتی در اسرائیل در این است که آمریکاییها به تحلیل جنبه مشخص روانی یک شخصیت میپردازند چون تحلیلها محور ارزیابیهاست اما ما فردی بسیار پیچیده در پیش رو داریم که دارای تصویر اطلاعاتی فراگیری است که در آن ابعاد روانشناسی و فیزیکی، هر کدام وزن مشخصی دارند ولی تحلیل اظهارات او و مقایسه بین گذشته و حال به آن وزن بیشتری می بخشد".
همچنین "دانی روبنشتاین" روزنامه نگار اسرائیلی در روزنامه یدیعوت آحارونوت یک هفته قبل از اعلام آتش بس می گوید: " سید حسن نصرالله شخصیت بزرگی است. فلسطینیان و مردم عرب به او چشم دوخته اند که از عبدالناصر رئیس جمهور مصر در زمان خود نیز بالاتر و برتر است. عبدالناصر در جنگ سال 67 توانست 6 روز دوام بیاورد و استقامت کند ولی سیدحسن نصرالله یک سوم اهالی اسرائیل را چهار هفته در پناهگاه حبس کرد."
از سوی دیگر مطبوعات انگلیس نیز بر شخصیت سید حسن نصرالله متمرکز شده و روزنامه "ایندیپندنت" در دوم اوت سال 2006، نصرالله را نمادی از مقاومت بر ضد اسرائیل در سراسر جهان اسلام خواند. مطبوعات انگلیس به مراحل مختلفی که این شخصیت جادویی گذرانده و آمیزهای از میهن دوستی و تدین است، پرداختند و روزنامه اندیپندنت نوشت: " اقدام اسرائیل در حمله به لبنان، نصرالله را از یک رهبر شیعه در لبنان به رهبری که از تمامی تلاشهای اسرائیل برای کشتنش نجات یافت، تبدیل کرد. اسرائیل نتوانست حزب وی را ریشه کن کند و به قهرمانی در سراسر جهان عربی بدل گشت."
در همین ارتباط، روزنامه انگلیسی"تایمز" نوشت: "سید حسن نصرالله مرد لحظههاست که ستاره بخت و خوش شانسی وی بر ویرانههای ساختمانهایی که بمبهای اسرائیلی آن ها را ویران نمودند، درخشید." روزنامه انگلیسی "دیلیتلگراف" نیز در بیست و نهم ماه اوت گذشته در کنار عکسی بزرگ از دبیرکل حزب الله لبنان، گزارشی تحت این عنوان منتشر کرد:" ستاره خوش اقبالی نصرالله بر تمامی گروه های لبنانی تابید." این روزنامه نوشت:" نصرالله یکی ازرهبران شگفتی ساز در خاورمیانه است" و از سخنان وی در یک مصاحبه تلویزیونی با تلویزیون جدید "لائیکها" که گفته بود اگر این حزب احتمال کمی برای مقابله با چنین جنگی را می داد هرگز دو سرباز اسرائیلی را به اسارت نمی گرفت، و حق ارتش لبنان در خلع سلاح هر شخصی که با آن در جنوب برخورد کند یا اینکه وی و طرف اسرائیلی هیچ قصدی برای وارد شدن به جنگی دیگر را ندارند، تعجب برانگیز خواند.
این روزنامه رویکردهای لبنانیها را که به این مصاحبه گوش دادند، منتشر کرد و یکی از آنها گفت: "مردم او را راستگو می دانند و بر خلاف تمامی سیاستمداران دیگر، وی فردی راستگو است و دروغ نمی گوید." اما روزنامه "ایندیپندنت" مصاحبه نصرالله با "مریم البسام" مدیر اخبار در تلویزیون جدید را بنا به همان دلایلی که روزنامه دیلی تلگراف ذکر کرد، غیرمعمولی دانست. روزنامههای انگلیس به جایگاه نصرالله اندکی قبل از جنگ پرداختند و روزنامه "گاردین" در 26 اوت در این رابطه نوشت: "عکس نصرالله در خیابانهای رام الله پخش می شود. زیرا که او به آنچه می گوید، عمل می کند و این امری است که در بین رهبران عرب مرسوم و معمول نیست."
از سوی دیگر روزنامه " فاینشنال تایمز" از دیگر روزنامههای انگلیسی در این رابطه نوشت: "پشتیبانی مردم عرب سنی از سید حسن نصرالله به عنوان قهرمانی جدید، چهره اسامه بن لادن در خاورمیانه را کمرنگ کرد." همین روزنامه در کنار مقالهای با نام" حزب الله نقشه خاورمیانه را ترسیم کرد" کاریکاتوری را به چاپ رساند که در آن دو گروه شیعه و سنی دیده می شدند که میانشان شکافی بود که عکسی بزرگ از سید حسن نصرالله این شکاف را پر می کرد. این کاریکاتور نشان دهنده آن بود که نصرالله با مبارزه خود بر ضد اسرائیل به دو مذهب شیعه و سنی نزدیک است. در همین ارتباط، این روزنامه به فتاوای تکفیری پرداخت که توسط شیوخ سعودی و وهابیون صادر شده بودند و بعد از پیروزی حزب الله علیه رژیم صهیونیستی در جنگ 33 روزه، همان ها مجبور شدند که نظرشان را تغییر بدهند.
همچنین تحلیلگران روزنامه " اکونومیست" به تبدیل شده که سید حسن نصرالله به یک نماد پرداختند و مطرح کردند که وی درایجاد وحدت بین شیعه و سنی در خاورمیانه موفق شده است، امری که بن لادن در انجام آن ناموفق بوده. همچنین نصرالله با این پیروزی و بعد از آن که لبنان را به مانعی قوی در برابر نیروهای اسرائیلی تبدیل کرد، بار دیگر آتش قیام و مبارزه اسلامی را در میان جوانان عرب برانگیخت.
در همین رابطه "مرکز آمریکایی سیاست خاور نزدیک" بخشی از ارزیابیهای خود درباره جنگ 33 روزه را، در کنار تصویری ازسید حسن نصرالله به چاپ رساند که وی را پس از آزادی بنت جبیل در سال 2000 ، در حال سخنرانی در این شهر نشان می داد. حادثه ای که آتش انتفاضه ملت فلسطین را شعله ور نمود و از آن پس اصطلاح "خانه عنکبوتی" در نزد حزب الله برای توصیف قدرت اسرائیل ابداع شد.
اظهارات مسئولان صهیونیستی عمق نارضایتی آنان را از طرح این واژه توسط نصرالله نشان داد و کار به جایی رسید که به ماشین جنگی اسرائیل تصمیم گرفت برای درهم شکستن نماد اراده و قدرت حزب الله، حتما وارد این شهرک جنوبی لبنان شود. این مرکز واشنگتن ادامه می دهد: "نصرالله قدرت بازدارندگی اسرائیل را هدف قرار داده است و این امر موجب حساسیت زیادی برای اسرائیل شده است." روزنامه آمریکایی "واشنگتنپست" نیز سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان را این گونه توصیف کرده است: "به طور کلی نصرالله با عمامه و سیمایش از بزرگترین اسرار حزب الله به شمار می رود."
فارس