25 اردیبهشت 1399
بنیاد مسکن الگویی برای خدمت رسانی به محرومان
تاریخچه تشکیل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی
یک تجربه موفق دوره انقلاب اسلامی
درآمد:
بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به منظور کمک به خانه دارشدنِ طبقات محروم و کمتر برخوردار جامعه تشکیل شد. این بنیاد به عنوان یک تجربه موفق پس از پیروزی انقلاب اسلامی بشمارمی رود . زیرا این نهاد انقلابی از زمان شروع به کار خود در 25 اردیبهشت 1358 تا کنون توانسته گام های بسیار مهمی در جهت خانه دار شدن افراد کم درآمد بویژه در روستاهای کشور بر دارد. به مناسبت 25 اردیبهشت سالروز تشکیل این نهاد در مطلب پیش رو نگاهی گذرا به تاریخچه تشکیل این نهاد انقلابی و عملکرد آن طی چهل ویکسال گذشته داریم .
*****
بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به فرمان امام خمینی در ۲۱ فروردین ۱۳۵۸ (1) تشکیل شد. امام در همین فرمان دستور افتتاح حساب ۱۰۰ را هم صادر کردند.(2) این حساب به منظور پشتیبانی مردم از تشکیل این نهاد انقلابی افتتاح شد. بدین ترتیب زمینه برای آغاز فعالیت رسمی بنیاد مسکن در بیست و پنجم اردیبهشت ماه 1358 با مدیریت احمد عباسی فراهم گردید.
امام خمینی در فرمان خود آورده اند:
بسم الله الرحمن الرحیم
ملت عزیز! برادران و خواهران دلیر و مبارز- ایّدهم الله تعالی
اینک به مرحله حساسی از دوران انقلاب اسلامی خود رسیدهایم. دوران سازندگی، دورانی که باید از ثمرات انقلابمان مردم محروم و ستمدیده ایران بهرهمند شوند؛ دورانی که باید شکوه نظام عدل اسلامی را لمس کنید؛ دورانی که همه باید دست به دست هم بدهیم تا ریشه فقر و استضعاف را برکنیم. شما مردم شریف ایران در جریان مبارزه با استعمار و استثمار پیروزی بزرگی به دست آوردید و توانستید با اتکال به خدای متعال و وحدت کلمه و مشارکت همه قشرها بر طاغوت زمان غلبه کنید و پشت ابرقدرتها را بلرزانید. اکنون نیز با خودیاری و همکاری برای مبارزه علیه فقر و محرومیت بسیج شوید، و با تایید الهی به نجات مردم مستضعف کمر همت ببندید. در رژیم منفور پهلوی مسئله مسکن یکی از مصیبت بارترین مشکلات اجتماعی مردم ما بود. بسیاری از مردم در اسارت تهیه یک قطعه زمین و داشتن یک لانه بودند، و چه بسا تمام عمرشان را زیر بار بانکها و سودجویان و غارتگران به سر میبردند تا بتوانند پناهگاهی را برای خود و فرزندانشان دست و پا کنند. قشر عظیمی از مستضعفان جامعه هم بکلی از داشتن خانه محروم بودند و در زوایای بیغولهها و اتاقکهای تنگ و تاریک و خرابهها به سر میبردند؛ و چه بسا قسمت مهمی از درآمد ناچیزشان را بایستی برای اجاره آن بپردازند؛ و این میراث شوم برای ملت ما باقی مانده و اکنون جامعه ما با چنین مصیبتی دست به گریبان است. نظام اسلام چنین ظلم و تبعیضی را تحمل نخواهد کرد؛ و این از حد اقل [حقوق] هر فرد است که باید مسکن داشته باشد.
مشکل زمین باید حل شود و همه بندگان محروم خدا باید از این موهبت الهی استفاده کنند. همه محرومان باید خانه داشته باشند. هیچ کسی در هیچ گوشه مملکت نباید از داشتن خانه محروم باشد. بر دولت اسلامی است که برای این مسئله مهم چارهای بیندیشد، و بر همه مردم است که در این مورد همکاری کنند.
این جانب حسابی به شماره 100 در تمام شعب بانک ملی افتتاح کرده و از همه کسانی که توانایی دارند دعوت میکنم که برای کمک به خانهسازی برای محرومان به این حساب پول واریز کنند. و در هر محل از بین افراد صالح و مورد اعتماد، گروهی حد اقل مرکب از سه نفر از مهندسان و کارشناسان شهرسازی و خانهسازی و یک نفر روحانی و یک نماینده دولت انتخاب شوند تا با صرفهجویی و دقت کامل خانههای ارزان قیمتی بسازند و در اختیار محرومان قرار بدهند، و در این طرح به هیچ وجه پولی در برابر خرید زمین پرداخت نشود.
من امیدوارم همه کسانی که زمینهای وسیعی در اختیار دارند به این امر مهم اسلامی- انسانی کمک کنند، و زمینها را در مناطق مرغوب قابل سکونت در اختیار این طرح بگذارند. و نیز هر کس که توانایی دارد، در تامین انواع مصالح ساختمانی به این خدمت اسلامی کمک و نیروی کار و کارگری به طور وسیع به کار افتد، و دولت نیز تصمیمات لازم را در تامین آب و برق و اسفالت و وسایل ایاب و ذهاب و مدرسه و درمانگاه و دیگر نیازمندیهای عمومی فراهم سازد.
بنیاد مستضعفین نیز باید به کمک این طرح بشتابد و از اموال مصادرهشده خاندان پهلوی و اطرافیانش در این طرح استفاده شود. و نیز دولت باید در طرحهای اساسی و دراز مدت خود برای حل این مشکل در سطح عموم طرحهایی تهیه کند؛ و اکنون این یک تجربه تازه از بسیج نیروی ایمان جامعه در راه تعاون اسلامی و مبارزه با محرومیت است که ملت با توفیق الهی باید از آن نیز سرفراز درآید.
من با کمال تواضع از ملت عزیز در این امر حیاتی استمداد میکنم و سلامت و سعادت همگان را خواستارم. و السلام علیکم و رحمه الله و برکاته. به تاریخ 21 فروردین ماه 1358 روح الله الموسوی الخمینی (3)
یکسال بعد از شروع به کار بنیاد در فروردین سال ۱۳۵۹ وزیر مسکن و شهرسازی وقت، محمدشهاب گنابادی به منظور اعمال یک سیاست هماهنگ و روشن از سوی دولت در زمینه ساخت مسکن برای مستضعفین، از امام خمینی درخواست کرد بنیاد مسکن در چهارچوب سیاستهای هماهنگ با وزارت مسکن و به صورت یک بازوی قوی برای کارهای اجرایی در خدمت مستضعفان و محرومان از نظر مالی واجرایی وبه شیوه جهاد سازندگی زیرنظر وزارت مسکن و شهرسازی عمل نماید که این درخواست با موافقت امام خمینی مواجه شد. اقای گنابادی در نامه خود به بنیانگذار جمهور اسلامی نوشت:
«بسمه تعالی. خدمت رهبر عظیم الشان انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی- دام ظله العالی با توجه به نیاز مبرم مستضعفین و محرومان به مسکن و سیاستهای مختلف و متعددی که از آغاز برای حل آن در پیش گرفته شده و بعضاً موجب تشدید بحران و هجوم مردم به تهران برای گرفتن خانه شده است، ضرورت دارد که یک سیاست هماهنگ و روشن از سوی دولت جهت حل آن اتخاذ گردد. علی هذا اقتضا دارد بنیاد مسکن که یک موسسه اسلامی- خدماتی است و همچنین دفتر معاملات مسکن که زیر نظر هیات امنای بنیاد مسکن فعالیت مینماید در چهارچوب سیاستهای هماهنگ با وزارت مسکن و به صورت یک بازوی قوی برای کارهای اجرایی در خدمت مستضعفان و محرومان از نظر مالی و اجرایی و به شیوه جهاد سازندگی زیر نظر وزارت مسکن و شهرسازی عمل نماید. لذا استدعا دارد در این مورد ارشاد و راهنمایی و دستورات لازم امر به صدور فرمایند.» امام در پاسخ نوشتند:
باسمه تعالی ، موافقت شد. روح الله الموسوی الخمینی (4)
تصویب اساسنامه بنیاد
به منظور ایجاد انسجام کاری بیشتر هفت سال بعد از شروع به کار بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ، پیگری های مستمر نتیجه داد و اساسنامه بنیاد در بیست ماده در تاریخ هفدهم آذرماه سال ۱۳۶۶ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. برپایه این اساسنامه مهمترین وظایف این سازمان عبارتند از:
-ارائه طرح های مورد نیاز برای ایجاد مسکن اقشار مستضعف،
-انجام پروژههای کارشناسی دربارهٔ زمین های روستایی،
- کمک در جهت تأمین مصالح ساختمانی و ..(5)
بر اساس مواد این اساسنامه عالیترین مرجع تصمیمگیری در بنیاد مسکن، شورای مرکزی است که ترکیب آن به صراحت در فرمان آیتالله خمینی قید شدهاست و عبارتند از : نماینده رهبری، نماینده دولت (وزیر مسکن وشهرسازی) وسه نفر از مهندسان و کارشناسان ساختمان و شهرسازی به انتخاب دو نفر اول. رئیس بنیاد هم از میان شورای مرکزی انتخاب می شود.(6)
اکنون پس از گذشت چهار دهه بنیاد مسکن انقلاب اسلامی توانسته است فعالیت های خود را توسط یک دفتر مرکزی در پایتخت (تهران) و 31 شعبه در مراکز استانها و بیش از 278 شعبه فرعی در سطح شهرستانهای سازمان دهی و گسترش دهد. به علاوه هفت سازمان اجرایی نیز عملاً به منظور انجام مسئولیت ویژه بنیاد مسکن در رابطه با توسعه مسکن در شهرها و روستاها و اقشار کمدرآمد و بازسازی مناطق آسیبدیده از سوانح عهدهدار وظایف مربوط میباشند.(7)
اهداف تشکیل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی
برطبق اساسنامه و قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی هشت هدف عمده ذیل را دنبال می کند:
1-مطالعه و بررسی در زمینه تشخیص و تعیین نیازمندیهای مسکن محرومان اعم از روستایی و شهری
2- فراهم آوردن موجبات اجرای آن با مشارکت، همکاری و خودیاری مردم و دستگاههای مختلف
3- تهیه طرح مجتمعهای زیستی و واحدهای مسکونی ارزان قیمت و اجرای آنها به طور مستقیم یا با مشارکت مردم و همکاری دستگاههای ذیربط در روستاها و شهرها
4- تهیه زمین مورد نیاز طرحها و پروژههای بنیاد و آماده سازی آنها
5- کمک در جهت تأمین مصالح ساختمانی کشور از طریق تهیه، تولید و توزیع
6- تهیه طرحهایهادی و اصلاح معابر در روستاها با هماهنگی دستگاههای ذیربط و اجرای آن با مشارکت مردم از محل اعتبارات مصوب واگذاری دولت
7- تهیه و ارایه طرحهای لازم برای بازسازی مناطق آسیبدیده در اثر جنگ، سیل، زلزله و سایر سوانح طبیعی و اجرای آنها با مشارکت مردم و هماهنگی با سازمانها و دستگاههای ذیربط
8- مطالعه و برنامه ریزی و اجرای مصوبه دولت مبنی بر ساخت دو میلیون واحد مسکونی روستایی طی دو برنامه پنج ساله توسعه کشور (ساخت سالانه 200 هزار واحد مسکونی روستایی
نقش بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در محرومیت زدایی از مناطق محروم
افزایش تولید مسکن در هر جامعه نه فقط نشان دهنده رشد اقتصادی است، بلکه در تأمین نیازمندی های اجتماعی افراد نقش مؤثری را ایفا می کند. بر این اساس بخش مسکن به عنوان یکی از فصول اساسی و اولویت دار برنامه های توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی هر کشور در نظر گرفته شده است. از طرف دیگر روستاها مرکز تولیدات کشاورزی، دامی و صنایع دستی کشور محسوب می شوند که سهم عمده ای را در تولیدات سایر بخش ها و اشتغال بر عهده دارند. به همین جهت از ابتدای پیروزی انقلاب توسعه رفاه نسبی و شرایط زندگی در مناطق روستایی در دستور کار قرار گرفت و به همین منظور اسفالت جاده ها ، برق رسانی به روستاها و لوله کشی آب آشامیدنی و گاز رسانی از جمله پایه ای ترین خدماتی بود که به بیش از 20 هزار پارچه آبادی ارائه گردید. همچنین در مناطق روستایی بهسازی سکونت گاه های روستایی به خصوص در مناطق کمتر توسعه یافته مورد توجه قرار گرفت. بر این مبنا سرمایه گذاری بنیاد مسکن در روستاها با تخصیص بودجه و اعتباردهی به مناطق روستایی، سبب توانمندی جوامع روستایی شد، توانمندسازی اقتصادی، از جمله اعطای اعتبارات به جوامع روستایی باعث می شود تا بتوان فقر اقتصادی و در پی آن فقر فرهنگی و اجتماعی را از چهره روستاها زدود.
مسکن روستایی محلی برای زندگی، کار و تولید
از دیدگاه اقتصادی مسکن روستایی بر سرمایه گذاری، تولید و اشتغال روستا اثرگذار است. پیشینه مشارکت روستاییان در ساخت مسکن و وجود نیروی کار ساده و نیمه ماهر و دسترسی به زمین ارزان، امکان ساخت مسکن را به صورت تدریجی و با هزینه کم فراهم می کند.
ایجاد اشتغال پایدار، افزایش بهره وری شاغلان از طریق آموزش و بهبود مهارت ها و در نهایت افزایش تولید در روستا به افزایش درآمد واقعی خانوار و کاهش فقر می انجامد.
علاوه بر این بخش ساختمان و مسکن در اقتصاد روستا، پس از کشاورزی بیشترین سهم را از شاغلان در زیربخش های اشتغال روستایی داشته است.
لذا تقویت و توسعه بخش مسکن روستایی باعث بهبود ارتقای کیفیت زندگی، ایجاد اشتغال پایدار، توسعه روستا و تنوع بخشیدن به اقتصاد روستا، افزایش درآمدها و کاهش فقر و در نتیجه محرومیت زدایی شده است.
فعالیتهای عمده بنیاد مسکن انقلاب اسلامی
رسیدگی به محرومین و مستضعفین، توسعه عدالت اجتماعی، بستر سازی برای سازندگی کشور از جمله نکات اساسی است که گستره این ماموریت از جانب امام خمینی (ره) بر عهده این نهاد مقدس گذاشته شد. مهمترین وظایف بنیاد مسکن در بخشهای مختلف به شرح زیر می باشد:
- بخش عمران روستایی
- بخش معاونت بازسازی و مسکن روستایی
- معاونت مسکن شهری
- شرکتهای تابعه
فعالیتهای بخش عمران روستایی شامل:
تهیه و اجرای طرح هادی روستایی، صدور اسناد مالکیت املاک روستایی، طرح بهسازی بافت با ارزش روستایی، طرح ساماندهی کالبدی سکونتگاههای روستایی، تملک و واگذاری زمین های روستایی، خدمات فنی صدور پروانه ساختمان روستایی، طرح تعیین محدوده روستا و طرح بهسازی روستاهای نمونه
- تهیه و اجرای طرح هادی روستایی
طرحی است که به منظور هدایت وضعیت فیزیکی روستا، ایجاد زمینه برای توسعه و عمران روستاها، ارائه تسهیلات لازم برای بهبود مسکن روستائیان، تامین عادلانه امکانات از طریق پیش بینی زمین برای عملکردهای مختلف از قبیل مسکونی، تجاری و کشاورزی و نیز سایر نیازمندیهای عمومی روستایی
- صدور اسناد مالکیت املاک روستایی
صدور اسناد مالکیت فعالیتی حقوقی و فنی برای تهیه و تنظیم مدارک و نقشههای لازم برای صدور اسناد مالکیت اماکن روستایی در روستاهای بالای بیست خانوار است که با هدف ساماندهی نظام مالکیت اراضی واقع در بافت مسکونی روستاها، امکان بهرهگیری روستائیان از تسهیلات بانکی، افزایش ارزش حقوقی و اقتصادی املاک روستایی صورت می گیرد.
- صدور اسناد مالکیت اماکن شهری
صدور سند مالکیت برای واحدهای مسکونی و املاک شهری در شهرهای زیر 25 هزار نفر جمعیت است که با همکاری سازمان ثبت اسناد و املاک کشور انجام می گیرد.
- طرح بهسازی بافت با ارزش روستایی
طرحی است برای شناسایی و ارتقای فضاهای با ارزش روستایی به منظور حفاظت، احیاء، مرمت بافت و کالبد واجد ارزش در روستا، حفاظت و احیای ارزشهای فرهنگی، تاریخی، کالبدی- فضایی، معماری و منظر روستایی و معرفی این ارزش ها در سطوح ملی و فراملی به ویژه در زمینه توسعه گردشگری.
- طرح ساماندهی کالبدی سکونتگاههای روستایی
این طرح به منظور توسعه هماهنگ و موزون فعالیتهای کشاورزی، صنعتی و خدماتی از طریق توزیع مناسب جمعیت و فعالیت و استقرار بهینه خدمات در محیطهای روستایی هماهنگ با نظام شهری، ساماندهی فضایی سکونتگاههای روستایی و ساماندهی مناسب تاسیسات و خدمات رفاهی
- تملک و واگذاری زمین های روستایی
تملک و واگذاری زمین فعالیت حقوقی و فنی است برای انتخاب زمینهای مناسب برای تملک قانونی، واگذاری زمینها به متقاضیان واجد شرایط با هدف تامین زمینهای لازم به منظور عمران و نوسازی روستاها و هدایت توسعه کالبدی روستاها
- خدمات فنی صدور پروانه ساختمان روستایی
طرحی است برای ارائه خدمات فنی و مهندسی در صدور پروانه ساختمان های روستایی بر اساس ضوابط، مقررات فنی، طرح هادی مصوب و نظارت بر اجرای ساختمانهای روستایی با هدف جلوگیری از ساخت و ساز غیراصولی و غیرمجاز در روستا، افزایش کیفیت ساخت و سازهای روستایی و دسترسی روستاییان به خدمات فنی و مهندسی
- طرح بهسازی روستاهای نمونه
طرحی است که تمامی پروژه های عمرانی مورد نیاز روستا را شامل می شود و مجموعه اقدامات اجرایی در روستاهای نمونه است که بر مبنای سند توسعه روستا ( طرح هادی) صورت می گیرد و اهداف آن توسعه و ترویچ فعالیت بهسازی روستایی، توسعه اشتغال و معیشت روستاییان می باشد.
- طرح بهسازی روستاهای هدف گردشگری
طرحی برای ساماندهی نظام فعالیت و اسکان و نیز پیش بینی امکانات و خدمات مورد نیاز برای توسعه گردشگری است که در روستاهای منتخب با عنوان روستاهای هدف گردشگری تهیه و اجرا می گردد.
فعالیتهای معاونت بازسازی و بهسازی مسکن روستایی
طرح ویژه بهسازی و نوسازی (مقاوم سازی) مسکن روستایی، طرح نظام فنی روستایی، بازسازی و طرح جامع مسکن روستایی
طرح ویژه بهسازی و نوسازی مسکن روستایی
مسکن روستایی به عنوان محل فعل و انفعالات حیات اقتصادی روستا، نمود معین و کالبد قابل مشاهده روستا را متجلی می سازد و بستر و عنصر بسیار مهم حیات اقتصادی و هویت یابی فرهنگی ایفای نقش می کند.
با توجه به بهسازی مسکن روستایی، بنیاد مسکن طرح ویژه مسکن روستایی (مقاوم سازی 2 میلیون واحد مسکونی روستایی) را با عنوان طرح جامع بهسازی مسکن روستایی تهیه نمود. این طرح با تغییر در ساختمانهای بی دوام به بناهای بادوام، طی یک دوره مشخص 10 ساله و ساخت 2 میلیون واحد روستایی برنامه ریزی شده است.
اهداف طرح ویژه بهسازی و نوسازی مسکن روستایی شامل: احداث مسکن مقاوم و بادوام روستایی، حفظ هویت معماری بومی مسکن روستایی، تامین مسکن متناسب با نیاز روستایی و جنبه زیباشناسانه سیمای روستا، احداث مسکن سبز روستایی، احداث مسکن مقاوم و بادوام، تغییر فضای روستا از محیطی غیربهداشتی به فضایی شاداب و زیبا به منظور جلوگیری از مهاجرت، تطبیق کالبد مسکن روستایی با زندگی امروزی، ترویج فرهنگ بیمه و ایجاد زمینه های لازم برای تحت پوشش بیمه قراردادن واحدهای مسکونی روستایی، تلاش در بهینه سازی مصرف انرژس در مسکن روستایی، ایجاد تحرک در چرخه تولید مسکن روستایی.
طرح جامع مسکن روستایی
این طرح سندی است ملی که چشم انداز بخش مسکن را در سال های آینده ترسیم می نماید. هدف از تدوین طرح جامع مسکن روستایی، ایجاد سند راهبردی اجرایی به منظور تامین مسکن متناسب با نیازهای کالبدی، اقتصادی و فرهنگی روستائیان است که در بستر اکولوژیکی خود همسو با توسعه پایدار محیطی می باشد.
بازسازی مسکن روستایی
سوانح طبیعی مانند سیل، طوفان، رانش زمین و زلزله بسیاری از سکونتگاه های ایران به ویژه مناطق روستایی را تهدید می کند و با توجه به وظایف قانونی بنیاد مسکن در زمینه بازسازی و نوسازی سکونتگاه های آسیب پذیر، پس از وقوع سانحه، بازسازی این مناطق در دستور کار این نهاد قرار گرفته است. مراحل بازسازی شامل اقدام های مقدماتی، برنامه ریزی، تهیه طرح های کالبدی، آواربرداری، تامین توزیع تسهیلات بانکی، تهیه و توزیع مصالح ساختمانی می باشد که با هدف بازسازی و نوسازی واحدهای مسکونی و تجاری شهرها و روستاها متناسب با ظرفیتها ، قابلیت ها به منظور احیای کالبد شهرها و روستاها، به کارگیری فنآوریهای نوین ساختمان در فرآیند بازسازی و روستاهای آسیب دیده صورت می گیرد.
طرح نظام فنی روستایی
مصوینت و امنیت روستاییان به وجود واحدهای مسکونی مقاوم و امن در مقابل حوادث و بلایای طبیعی بستگی دارد. این طرح برای گسترش و اجرای مقررات ملی ساختمان در ساخت و سازها در سطح روستاهای کشور، جلوگیری از ساخت و سازهای بی رویه و غیر اصولی در سطح روستاها، ترویج استفاده از مصالح بومی و استاندارد، طراحی و تهیه نقشه های اجرایی و نظارت فنی بر ساخت و سازهای روستایی. با راه اندازی این طرح، از سال 1384 تا 1392 بیش از 1700000 واحد مسکن روستایی با رعایت اصول فنی و مقررات ملی ساختمان احداث شده اند.
فعالیتهای معاونت مسکن شهری
مسئولیت برنامه ریزی، تامین زمین و انجام مطالعه ها و تهیه طرح های لازم برای احداث پروژه های مسکن برای افراد درآمد، تامین منابع اعتباری اعم از تسهیلات بانکی و منابعی از بنیاد مسکن و کمک های دولتی به حساب 100، مدیریت ساخت مسکن مهر در شهرهای زیر 25 هزار نفر، ساخت و طراحی ساختمان های اداری و رفاهی
مسکن مهر
یکی از مهم ترین طرح های عمرانی برای تامین مسکن در کشور است که بخشی از آن در شهرهای زیر 25 هزار نفر و با مسئولیت بنیاد مسکن انجام می گیرد. در این طرح تامین زمین به صورت اجاره بلندمدت و ارزانقیمت با هدف حذف بهای زمین از قیمت تمام شده واحد مسکونی، ثبت نام از متقاضیان دارای شرایط ( متاهل، فاقد مسکن، استفاده نکردن از کمکهای دولت برای خرید مسکن، حداقل 5 سال سکونت در محل مورد تقاضا برای مسکن) و ساماندهی آن، پرداخت تسهیلات با نرخ سود یارانهای (سود کم) از طریق بانکهای عامل، واگذاری واحدهای احداثی و صدور اسناد اعیانی به نام مالکان.
انجمن خیرین مسکن ساز
بی سرپناهی منشاء رنج هر خانواده وبسیاری از آفات زیان بار جامعه بشری است.اقدام همه جانبه دولت وافراد خیر ونیکوکار درجهت رفع مشکل مسکن نیازمندان بطور مسلم چهره فرهنگی،سیاسی واقتصادی جامعه را تغییر خواهد داد.
با افتتاح حساب 100 حضرت امام خمینی(ره) درجمهوری اسلامی ایران سنگ زیربنای رفع معضل مسکن در کشور نهاده شد.
درادامه واستمرار این اقدام تاریخی به منظور جلب مشارکت مردم وتسریع برای تحقق هدف مقدس حساب 100 حضرت امام خمینی(ره) انجمن خیرین مسکن ساز ایران درسال 1383 تأسیس و ذیل شماره 16684 به ثبت رسیده است.
این انجمن هم اکنون با مساعدت بنیادمسکن درمرکز 30 استان کشور و 92شهرستان بصورت انجمن،شعبه ودفترنمایندگی با همت خیرین محترم مسکن ساز درحال فعالیت می باشد.(8)
پی نوشت ها :
(1) جلد ۶ صحیفه امام خمینی (ره)، از صفحه ۵۱۸ تا صفحه ۵۲۰
(2) http://emam.com/posts/view/1449
(3) جلد ۶ صحیفه امام خمینی (ره)، از صفحه ۵۱۸ تا صفحه ۵۲۰
(4) http://emam.com/posts/view/2420
(6) همان.
(7)https://bonyadmaskan.ir/Pages/Introduction.aspx
(8) همان
موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی